recenze

Levá ruka boží

22. července 2012 v 16:24 | Sayury

Paul Hoffman - Levá ruka boží


Počet stran: 415
Rok vydání: 2010
Vydalo: Euromedia Group,k. s. - Knižní klub
Hodnocení: 4/5

Anotace:
Cale je jedním z tisíců chlapců, kterých se zmocnili fanatičtí a krutí vykupitelé a v naprosté izolaci je připravují na válku proti rouhačským antagonistům. S neobyčejně zmužilým, ale zároveň velmi uzavřeným čtrnáctiletým hochem má podle všeho zvláštní plány jeden z nejvlivnějších vykupitelů - lord vojevůdce Bosco. Jednoho večera Cale náhodou spatří lorda dohlížitele Picarba, jak pitvá ještě živou dívku, a šokován jeho bestiálním počínáním jej zabije a zachrání jinou dívku jménem Riba. Podaří se mu zosnovat útěk ze svatyně, a tak s dalšími dvěma chlapci prchá do neznámého světa za nikdy nepoznanou svobodou...

Levé ruce boží jsem se po dlouhé měsíce vyhýbala jako čert svěcené vodě. Když jsem ji po třech dnech nepřetržitého čtení dočetla, nechápala jsem, proč jsem si takový obdivuhodný kousek nepřečetla dřív.


Než odejdu navždy

5. července 2012 v 14:23 | Sayury

Než odejdu navždy - Marie-Laurie Picat


Počet stran: 229
Rok vydání: 2011
Vydalo nakladatelství: FRAGMENT


Marie-Laurie, matka čtyř dětí, zjistí, že ji nezbývá příliš času. Namísto toho, aby se rakovina dala na ústup, začala se jí šířit celým tělem. Co bude ale s dětmi? Pomyslela si a navzdory všem diagnózám se rozhodla dovést alespoň jeden boj až do konce - boj o to, aby po její smrti zůstaly děti pohromadě a v rodině, kterou si ona sama vybere.

Je to až nepochopitelné, že člověk jako Marie-Laurie se dokáže po tom všem, co jí osud nadělil, smát, vtipkovat a bojovat. Znásilněná, s neschopným manželem, čtyřmi dětmi a rakovinou na krku a přesto s tak obrovským srdcem.

Než odejdu navždy je odkaz statečné ženy lidem, kteří potřebují dodat odvahu, aby se uchýlili ke krokům, které ještě nikdo před nimi neudělal. Všechno jde, když se chce. Marie-Laurie tak vyhrála jeden boj, který se stane inspirací pro tisícovky dalších. Ačkoliv jí doktoři nedávali víc než pár měsíců, se svou pevnou vůlí, láskou a bojovnou povahou vydržela téměř rok.

Marie-Laurie Picat zemřela 9. srpna 2009, její odkaz však bude žít navěky.

Chatrč bohů Paula Younga

29. června 2012 v 0:35 | Sayury

Chatrč - W. Paul Young



Název v originále: The Shack
Počet stran: 252
Rok vydání: 2009
Vydalo nakladatelství: Euromedia Group, k.s - Knižní klub
Hodnocení: 4/5


Anotace:

Nejmladší dcera Mackenzieho Allena Phillipse, Missy, byla na rodinném výletu unesena a veškeré důkazy nasvěčují tomu, že byla následně zavražděna. O několik let později dostane do schránky podívný vzkaz, ve kterém ho jakýsi "Taťka" zve do chatrče - do oné chatrče, kde před lety objevili jedinou věc po malé Missy. Ačkoliv je Mack zprvu pobouřen, nedá mu to a rozhodne se jedné zimy do chatrče vypravit. To, co tam nalezne, mu zcela obrátí život naruby.

Chatrč je jedna z nejrozporuplnějších knih, které jsem kdy v životě četla. Již od začátku jsem k ní přistupovala s jistou dávkou pochybnosti, koneckonců, já a Bůh si toho zas nemáme moc co říct, tudíž "nadšení" bylo na místě.

Vzpoura - Andrea Cremer

24. června 2012 v 16:36 | Sayury

Vzpoura - Andrea Cremer

Série: Smečka (Nightshade #2]
Počet stran: 351
Rok vydání: 2011
Vydalo: Euromedia k.s., Knižní klub
Hodnocení: 3/5

Anotace:
Calle se Shayem se díky Hledačům podařilo na poslední chvíli dostat z hrůzyplného domu Bosquea Mara. U Hledačů našli azyl i spojenectví a konečně můžou být spolu. Jenže Calla se probudí z mdlob do děsivé nejistoty: netuší, co se stalo s členy její smečky, s její rodinou, a strachuje se o život Rena, mladíka, který jí byl už dávno předurčen jako životní druh. Poté co se do úkrytu Hledačů dostane Callin bratr Ansel, její nejhorší obavy se potvrdí… Cítí, že svůj útěk a jeho následky může odčinit jen tehdy, když se vydá zpět do Vailu a mladé vlky osvobodí. Naštěstí Hledače, kteří se jí ujali, nemusí nijak zvlášť přesvědčovat. Záchranná výprava začíná… Druhý díl celosvětově úspěšné akční, romantické fantasy trilogie Smečka. (bux.cz)

Rok se sešel s rokem a mě se v ruce objevil druhý díl Smečky, Vzpoura. Už dlouho jsem se do žádné knihy nepustila s takovým přemáháním, jako do Vzpoury. Už posledně jsem měla problém přijmout fakt, že milostný trojúhelník byl akorát na obtíž a možná tak trochu kazil atmosféru celého děje. Nebylo tomu jinak ani v tomto případě.

Nebezpečná láska - K.Petrusová

24. června 2012 v 15:39 | Sayury

Kateřina petrusová - Nebezpečná láska

Počet stran: 376
Rok vydání: 2012
Vydalo nakladatelství: FRAGMENT
Hodnocení: 4/5

Anotace:

Na doporučení posledního zaměstnavatele získá mladá newyorská ošetřovatelka Paige práci v rodině Bavettových, bohatých podnikatelů pocházejících z Itálie. Má se starat o jejich syna Michaela, mladého muže, který se po autonehodě duševně vrátil do období svého dětství. Paige si k němu postupně nachází cestu a Michael si ji velice oblíbí. Postupem času Paige přichází na to, že se dostala do newyorského podsvětí a její zaměstnavatelé jsou součástí mafie. Co se stane, až se jednou Michael probere? Dostane se Paige ze spárů Bavettových, když odhalila jejich tajemství? (GR)

Když jsem poprvé viděla tuto knihu, můj první pocit byl něco ve stylu: "Co to sakra je?" Rychle jsem zavřela okno s anotací a mumlala si něco o pochybných knihách. Časem jsem ale četla víc a víc kladných recenzí, což samozřejmě vzbudilo mou pozornost. Co může být skvělého na příběhu s naprosto pochybným názvem, odkazujícím na červenou knihovnu? Nedalo mi to. Musela jsem si ji přečíst.

Váhání - Maggie Stiefvater

2. června 2012 v 12:06 | Sayury

Maggie Stiefvater - Váhání


Originální název: Linger
Série: Vlci z Mercy Falls
Počet stran: 322
Rok vydání: 2011
Vydalo nakladatelství: ARGO
Hodnocení 3/5

Anotace:

Vlkodlaci z Mercy Falls se vracejí. Teď, když se Grace a Sam našli, musí bojovat, aby mohli zůstat spolu. Pro Sama to znamená zúčtovat s minulostí, pro Grace vyhlížet budoucnost, která je čím dál nejistější. Do jejich příběhu však nečekaně zasáhne nový vlk jménem Cole, který bojuje se svými vnitřními démony a už navždy chce zůstat ve vlčí kůži. Sam si naopak stále nemůže zvyknout na svou lidskou podobu. Tolik se bojí, aby nepřišel o své nové štěstí s Grace. Jenomže netuší, že v Grace, uvnitř jejího těla, roste hrozba, která je může o jejich štěstí připravit... Bude láska dost silná na to, aby se poprala s osudem? Můžeme se vyhnout tomu, kým jsme? (Arara.cz)


První díl Vlků z Mercy Falls se mi pod ruku dostal v loni touhle dobou, kdo mohl vědět, že až za rok budu číst pokračování o životě Sama a Grace. Název dělal své knize čest. Tak jsem k ní i přistupovala - s váháním. Bude kniha dobrá? Předčí první díl?

Hned Prolog "psaný" Grace mě vyvedl z omylu romantické idylky. První díl skončil dobře, Sam a Grace se dali dohromady, fafáry mohou znít, slzy štěstí mohou téct, novodobí Romeo a Julie jsou spolu šťastni, dokud je smrt nerozdělí. Ta ovšem tiše koutě vyčkává a už podle prologu je jasné, že tam nebude sedět věčně.

B.L.Weiss -poselství mistrů

25. května 2012 v 19:34 | Sayury

Dr. Brian L. Weiss - Poselství mistrů

Název v originále: Messages from the Masters
Počet stran: 257
Rok vydání: 2005,2010 (CZ)
Nakladatelství: Metafora

Anotace:

Zatímco ve svých předešlých knihách se dr. Weiss zabýval spíš vlivem minulých životů na současné životy lidí, v tomto díle se zaměřil na nadčasové, blahodárné a vpravdě božské působení netělesných bytostí, jež jsou zasvěceným známé coby Mistři. Tito moudří duchovní průvodci bdí nad našimi osudy a je jen na každém z nás, zda se rozhodne jejich velkorysé nabídky využít. Pro každičkého člověka na této planetě má totiž duchovní svět přichystáno nekonečné množství všemocné síly, jíž se v tomto vesmíru nic nevyrovná. Ta síla má jméno láska…

O tom, že se nejedná o žádné naivní pohádky svědčí kromě nesporné vědecké prestiže autora také množství autentických výpovědí osob, které se podrobily regresi. Kniha proto obsahuje skutečná, přesná a doslovná poselství duchovních Mistrů, která byla při sezeních zaznamenána.
Doplňují ji texty meditačních technik, které čtenář může s úspěchem vyzkoušet sám na sobě a otevřít si tak cestu ke zdroji nekonečné jednoty a síly. (Metafora.cz)

Anna dressed in blood

16. května 2012 v 17:08 | Sayury

Anna Dressed in blood - Kendare Blake

Série: Anna #1
CZ verze : --- (neplánuje se)
Počet stran : 316
Vydáno: 08/2011 nakladatelstvím Tor Teen
Žánr: YA, Paranormal, Horor, Duchové
Věk: 15+
Hodnocení na GR: 4.04
Hodnocení: 4/5


Anotace:

Cas Lowood zdědil nevšední schopnost, a tou je zabíjet mrtvé.
To samé dělal i jeho otec, než byl zabait příšernou smrtí duchem, kterého měl odstranit. Nyní Cas cestuje po státě bok po boku své matky čarodějky a její kočky, sledujíc místní legendy vyhledává mrtvé.
Když dostane od spolehlivého zdroje zajímavý tip, vydává se do malého městečka, kde by v opuštěném domě za městem měla pobývat duch Anny Korlov. Místo prokletého a nebezpečného ducha však nachází mladou dívku, oblečenou v krvavých šatech. Ve stejných, ve kterých byla před více než 50 lety brutálně zavražděna. Od té doby zabila každého, kdo vstoupil do domu.

Odkaz dračích jezdců počtvrté

7. května 2012 v 20:46 | Sayury

Inheritance - Christopher Paolini*

Originální název: Inheritance (Inheritance #4)**
Počet stran : 672 (CZ) / 860 (EN)
Rok vydání : 2012 (CZ) / 2011 (EN)
Nakladatelství : FRAGMENT
Hodnocení: 4/5


Anotace:

Je to teprve nedávno, kdy Eragon - Stínovrah a Dračí Jezdec - byl chudý farmářský chlapec a jeho dračice, Saphira, pouhým vejcem v lese. Nynyí však osud celé země leží v jejich rukách. Dlouhé měsíce tvrdého tréninku přinesly mnohá vítězství a naději, avšak i obrovská zklamání. Stále však před nimi stojí hrozba, které budou muset jednou čelit: Galbatorixovi. Mají však jen jeden pokus. Budou dostatečně silní a připravení? Eragon se Saphirou došli dál, než kdokoliv jiný před nimi. Budou ale schopni svůj úkol dokončit?

Malé ženy velké Luisy Alcottové

28. dubna 2012 v 22:07 | Sayury

Malé ženy - Louisa May Alcottová*

Název v originále : Little women
Počet stran: 494
Rok vydání v Čecách : 2009
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s. - Knižní klub
Hodnocení : 4/5

Anotace:

Romantická Meg, nezkrotná Jo, nenápadná Beth a rozmazlená Amy. Čtyři sestry, které musejí čelit stesku po tatínkovi, který bojuje v občanské válce, chudobě či vážné nemoci, ale hlavně svým vlastním ambicím, tužbám a malým nectnostem. Čtyři dívčí hrdinky, jež postupně dospívají, zakládají vlastní rodiny a poznávají velké lásky, velké smutky, všední strasti i nevšední krásy života. To jsou proslulé Malé ženy, které se již po generace zapisují do srdcí stále nových čtenářů nejen v Americe, kde si získaly status rodinné klasiky a věčného bestselleru. (arara.cz)

Při příležitosti druhého setkání "Pickwickova klubu" jsme podle plánu měly za úkol si přečíst Malé ženy. Pohled na knihu s růžemi a nekonečným množstvím stran ve mně vyvolal rozporuplné pocity. Kdybych bývala věděla, s jakým cenným kouskem mě Yanny seznámila, netvářila bych se tak...
Zprvu jsem neměla tušení, o čem to vlastně je. Jediné, co jsem věděla, bylo, že je to nekonečné a já mám 48 hodin na to,abych knihu přečetla.

Úvod Jany Kunové na prvních několika stránkách mě pomalu vtáhl do děje. Ačkoliv jsem se ani k samotnému příběhu ještě nedostala, byla jsem na knihu připravená - naprosto zbavena veškerého pesimismu, který mě zprvu ovládl, když jsem byla s knihou seznámena. Stačilo jen otočit stránku a ponořit se do příběhu...

Ani jsem se nenadála, a ocitla se v láskyplném prostředí chudé, americké rodiny přímo mezi pěti ženami, čekajícími na svého manžela a otce, který zrovna sloužil ve válce.

Teď už chápu, proč jsou Malé ženy považovány za klasiku. Je neuvěřitelné, jak se obyčejné životní příběhy můžou stát (a stávají) neobyčejnými.

Na bezmála pěti set stránkách jsem byla svědkem života každé ze sester a žádná z nich neměla nadpřirozené schopnosti, žádná z nich nevlastnila hůlku, či jiné kouzelné předměty, které jsou často oživením jakéhokoliv vyprávění, a přitom každý z životních příběhů měl své kouzlo. Ono kouzlo spočívalo v lásce. V lásce sesterské, mateřské i milenecké. Ony malé ženy neměly moc, ale lidem, které milovaly, darovaly vše - svá srdce a svou duši.

Není tedy divu, že si román zamilovaly miliony lidí po celém světě, vždyť příběh je znázorněním všeho, co si lidé přejí - LÁSKU, a to ve všech možných podobách.

Příběh jsem si naprosto zamilovala již první chvíle, co jsem se začetla. Každá ze sester měla něco, co jsem ocenila, ale u mě osobně to vyhrála Jo, ve které jsem mnohdy spatřovala i sebe samotnou.

Obecně však postavy v knize nešlo nemilovat - můj nekonečný obdiv si získali hlavně pan a paní Marchovi a starý pan Laurence. Možná, že na tvrzení, že staří lidé jsou moudřejší, něco přeci jen bude...

Jediné mínus na knize byly monology pana Bhaera. Nejspíš se to ani jinak udělat nedalo, ale na konci chudák pan Bhaer vypadal směšně kvůli své výslovnosti.
Co se týče způsobu psaní, je velice nezvyklý, alespoň pro mě. Poprvé jsem narazila na knihu, kde autor "komentuje" své vlastní vyprávění, promlouvá ke čtenáři a připravuje ho na to, co se bude dít dál, což je na druhou stranu kritikou z mé strany, jelikož se autorce podařilo vyspoilovat zhruba posledních 100 stran. Mé nadšení se však nijak nezmenšilo, když došlo ke svatbám, ačkoliv jsem věděla, že k nim dojde.

Když jsem dočetla poslední stránku, dostavila se lítost z konce knihy. Krom obrovské změti pocitů, které ve mně vířily, jsem si pomyslela jedinou věc: Nádherný příběh. Nádherný.


*(Knihu je možné zakoupit na stránkách arara.cz za velmi výhodnou cenu)
 
 

Reklama