Dokonalé superultimátní tiramisu

28. října 2012 v 22:01 | Sayury |  jídlo
Podzimní prázdniny jsou za námi a za oknem spousta sněhu, který pomalu a jistě roztává. A co v takové zimě dělat, když ne zalézt do kuchyně a něco stvořit? .)

Celý týden jsem přemýšlela, co to bude. American apple pie? Cheescake? Hruškový koláč? Dýňový koláč? Jeden pohled na tiramisu stačil. Bylo rozhodnuto.

Jak ale vybrat dobrý recept? Na jeden jsem náhodou narazila a světe div se, S. vyvořila jedlé tiramisu, po kterém přichází naprostý chuťový orgasmus (jojo, pochval se, nikdo jiný to za tebe neudělá).


Recept na italské tiramisu:
  • 500g mascarpone
  • 5 lžic cukru krupice
  • 5 vajec
  • šálek silné kávy
  • 2 pytlíky Savoiardy (24 kusů) - je třeba jen 24 kusů, já koupila 2 balení 24x2 a teď nevím, co s tím jedním :D
  • kakao na posypání (v nejhorším granko, doporučuji "Holandské kako, odtučněn kakový prášek)
  • 2x panák Amaretto (vynechala jsem přísadu a myslím, že se toho moc nezměnilo)
Postup je jednoduchý:
1) připravíme kávu a nalijeme do hluší nádoby
2) oddělíme žloutky a bílky od sebe
3) bílky rozšleháme do tuha (tedy tak, aby když to otočíte vzůru nohama, nic vám nepřistálo na noze)
4) vyšleháme žloutky s cukrem
5) postupně do vzniklého krému vmícháme mascarpone
6) do krému po částech vmícháváme vyšlehané bílky
7) piškoty namáčíme do kávy a pokládáme do připravené mísy (idálně čtverec/obdelník s dlouhým rovným dnem)
8)na první vrstu rozmežeme krém a na ten znovu pokládáme piškoty namočené v kávě
9) na druhou vrstvu opět rozmažeme krém a posypeme kakao na vrch
10) dáme na 2-3 hodinky do lednice a pak hurá na dezert :-)

Jediné, na co bych si dávala pozor, je na piškoty - když se příliš "vyválí" v kávě, všechno změkne a vznikne podivná patlanina.

Jinak tenhle bezva recept jsem našla na tomichutna.cz, takže v případě nedostatku nápadů se tam určitě podívejte :) Dobrou chuť a dejte vědět, jak jste dopadli! .)

S.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Orida Orida | Web | 29. října 2012 v 14:47 | Reagovat

Každý má rád tiramisu! My sme nedávno dostali tiramisu od susedky! Mňam, ešte teraz sa zalizujem. Mňamky-mňam!

2 Vendy Vendy | E-mail | Web | 30. října 2012 v 12:00 | Reagovat

Tiramisu perfektní! Jen zapomnělas na amareto - pokapáváš je zvlášť nebo je smícháš s kávou, do které máčíš piškoty?
Nejlepší Tiramisu jsem jedla v Olomouci, v cukrárně naproti nádraží. Bohužel, cukrárna už je zrušena, udělali z toho něco jako hospodu, bar, výčep...
To tiramisu bylo fakt úžasné!
P.S. nevíš, co s těmi druhými piškoty? Ty jseš číslo. Uděláš si druhé tiramisu!
Nebo je prostě zalij pudinkem, je to výborné.

3 sayury sayury | Web | 31. října 2012 v 18:07 | Reagovat

[2]: Amaretto jsem ani nepřidávala, jelikož jsem zjistila, že můžu žít bez toho, doma to není a je zbytečné kupovat nové :-)
Děkuju za tip, nějak jsem to nevychytala a koupila dvě balení. Takže jedno doma smutně kouká na poličce.. :D

4 Vendy Vendy | E-mail | Web | 31. října 2012 v 20:40 | Reagovat

[3]: K amaretu - ono to právě dodá tu lehounce nahořklou chuť a výsledné tiramisu je nádherně hořkosladké.
Takové právě bylo tiramisu v té Olomouci.
Ale možná by šlo použít mandlovou tresť - tedy hořké mandle.
Stejně mám dojem, že amareto se dělá na několik způsobů a každý se zadušuje, že to jeho je stoprocentně pravé.
Navíc si myslím, že je to obdoba klasického dortu Malakov, což je nepečený dort.
Taky se podobnému moučníku říkalo Šarlota, ale Tiramisu se myslím zabydlelo nejvíc...

5 Vendy Vendy | E-mail | Web | 31. října 2012 v 20:40 | Reagovat

P.S. to druhý balení piškotů zužitkuješ příště, však ono to neuteče, neboj... :-)
Radši něco v zásobě, než aby pak chybělo!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama